Wanneer u of uw partner naar de familierechtbank stapt, dan beslist de rechter. De rechter legt zijn beslissing op in een vonnis dat een einde maakt aan een juridische kwestie. Vaak is het echter beter dat u en uw partner er samen uitkomen. De verschillende manieren om een discussie op te lossen vindt u hierna terug onder "trajectkeuzebegeleiding'". Slechts één daarvan is de beslissing van de rechter, het vonnis dus.
Als partners uit elkaar gaan, of als er andere moeilijkheden zijn binnen een gezin, is het vaak nuttig om advies te krijgen. Niet alleen op juridisch vlak, maar ook in andere levensdomeinen. Voor een gratis eerste gesprek vindt u hierna info onder “Gratis Advocaten Advies Limburg”.
Vanaf februari 2024 wordt dit juridisch advies door de advocaat van Gratis Advocaten Advies Limburg aangevuld met advies door een hulpverlener van CAW Limburg, meer info hierover onder “Onthaalpunt CAW Limburg”
De familierechtbanken van Hasselt en Tongeren bieden u trajectkeuzebegeleiding aan als u opgeroepen bent om als partij te verschijnen in een conflict over:
- de afzonderlijke verblijfplaats van de ouders of partners; of
- het ouderlijk gezag over de kinderen; of
- de verblijfsregeling en het recht op persoonlijk contact met minderjarige kinderen; of
- de betaling van onderhoudsgeld en alle andere voorlopige maatregelen in het kader van een scheiding of echtscheiding.
De trajectkeuzebegeleiding gaat door bij het begin van de procedure:
- op de 15de kamer in Tongeren op dinsdag
- op de 6I kamer in Hasselt op donderdag
Hieronder wordt uitgelegd wat dit voor u betekent en hoe dit traject verloopt.
Tijdens een procedure bij de familierechtbank kunnen tal van vragen opduiken. Daarom is er elke dinsdag in Tongeren en elke donderdag in Hasselt niet enkel trajectkeuzebegeleiding, maar is er ook een advocaat van de Commissie voor Juridische Eerstelijnsbijstand Limburg in een spreekruimte van het gerechtsgebouw aanwezig. U bent welkom voor een gratis adviesgesprek bij Gratis Advocaten Advies Limburg (#GAALimburg).
De juridische hulp kan bestaan uit:
- een antwoord op eenvoudige juridische vragen, zoals:
- Wat zijn mijn rechten en plichten?
- Hoe verloopt de procedure?
- Welke dienst is bevoegd?
- Wat zijn de juridische mogelijkheden?
- ...
- informatie over bevoegde diensten;
- zo nodig een doorverwijzing naar bevoegde diensten;
- advies over de juridische mogelijkheden om (nog) iets te ondernemen (bv. Is het aangewezen om een advocaat te nemen?).
Het betreft enkel een kort oriënterend eerstelijnsadvies, dus géén behandeling van uw dossier. De advocaten van Gratis Advocaten Advies Limburg geven niet alleen eerstelijns juridisch advies, zij verwijzen u ook door voor uitgebreider juridisch advies of wanneer u hulp, bijstand of zorg nodig heeft in andere materies. Sommige personen zullen ook in aanmerking komen voor de bijstand van een pro-Deoadvocaat. Meer informatie hierover kan u ook terugvinden op de website van het Bureau Juridische Bijstand van de Orde van Advocaten Balie Limburg, of op de website van de Orde van Vlaamse Balies.
Wanneer en waar?
- Iedere dinsdagvoormiddag in het gerechtsgebouw van Tongeren, van 9.00 uur – 11.30 uur.
- Iedere donderdagvoormiddag in het gerechtsgebouw van Hasselt, van 9.00 uur – 11.30 uur.
Het Gratis Advocaten Advies van de Commissie voor Juridische Eerstelijnsbijstand is die dagen voor iedereen toegankelijk, niet enkel voor de personen die die dag op de familierechtbank verschijnen.
De Commissie voor Juridische Eerstelijnsbijstand Limburg heeft nog andere zitdagen, op verschillende locaties in Limburg. Die vindt u terug onder de knop “overzicht” op de website. Ook in de rest van Vlaanderen zijn er Commissies voor Juridische Eerstelijnsbijstand waar er Gratis Advocaten Advies wordt verstrekt. U vindt al deze locaties hier terug. Nog meer info over alle Vlaamse Commissies voor Juridische Bijstand kan u vinden op de website van de Vlaamse Overheid, Agentschap Justitie en Handhaving.
Naast een eerste juridisch advies vanuit de commissie voor juridische eerstelijnsbijstand kan je bij een hulpverlener van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) in alle vertrouwen terecht met bijkomende welzijnsvragen die op dat moment jouw leven belemmeren.
Deze welzijnsvragen kunnen o.a. gaan over:
- Persoonlijke en emotionele problemen
- Gezins- en relatieproblemen
- Financiële en/of administratieve problemen
- Materiële problemen
- Huisvestingsproblemen
- ...
Het CAW luistert naar jouw noden, geeft advies, informeert jou over mogelijke hulp en staat je bij in het benutten van je basisrechten.
Indien wenselijk nodigt het CAW je uit voor een vervolggesprek op één van hun CAW-locaties.
Wanneer en waar?
Elke dinsdagvoormiddag in de ONEVEN weken in het gerechtsgebouw van Tongeren, van 9 uur – 11.30 uur.
Elke donderdagvoormiddag in de EVEN weken in het gerechtsgebouw van Hasselt, van 9 uur – 11.30 uur.
Tongeren |
Hasselt |
03/12, 17/12. |
12/12. |
Je ouders verschijnen voor de familierechter omdat ze een beslissing wensen over het ouderlijk gezag en de verblijfsregeling van hun kinderen. Als kind mag je hierover een gesprek hebben met de rechter.
Ben je 12 jaar of ouder? Dan krijg je hiervoor een informatiebrief van de rechtbank. Deze brief wordt verzonden naar het adres van je beide ouders. Bij deze brief vind je een invulstrookje. Dit strookje moet je invullen zodat de rechter weet of je een gesprek wil hebben.
Je kan dit invulstrookje per e-mail terugsturen naar de rechtbank:
- Voor de afdeling Hasselt mag dit naar dit e-mailadres: familierechtbank.jongeren.Hasselt@just.fgov.be
- Voor de afdeling Tongeren mag dit naar dit e-mailadres: familierechtbank.jongeren.Tongeren@just.fgov.be
Vermeld altijd het refertenummer zodat de rechtbank weet voor welk dossier je een e-mail stuurt. Dit vind je linksboven op je uitnodigingsbrief. Als je broer(s) en/of zus(sen) ook een brief kregen, mogen jullie samen naar de rechtbank komen. Het gesprek met de rechter gebeurt wel altijd apart, zonder de aanwezigheid van je ouders.
Waarom nodigt de rechter jou uit voor een gesprek?
De rechter legt jou aan het begin van het gesprek uit wat de bedoeling is. Het gesprek gaat over jouw mening en wat jij belangrijk vindt. Dit wil niet zeggen dat je verplicht bent om partij te kiezen voor één van je ouders. De rechter wil gewoon weten wat jij denkt en hoe jij je voelt bij de situatie. Zo kan de rechter bij het nemen van een beslissing hiermee rekening houden. Toch kan het zijn dat de rechter iets anders beslist dan wat jij gevraagd hebt. Dit is omdat de rechter ook rekening moet houden met wat in de wet staat en wat jouw ouders gevraagd hebben.
Belangrijk is dat je weet dat een verslag gemaakt wordt van jouw gesprek met de rechter. De rechter overloopt dit verslag op het einde van het gesprek met jou. Als je iets niet oké vindt dat in het verslag vermeld wordt, mag je vragen om dit weg te laten of aan te passen. Dit verslag komt in het dossier terecht, jouw ouders en/of hun advocaten kunnen dit verslag dus lezen.
Ben je benieuwd waar je moet zijn voor dit gesprek?
Onderstaande filmpjes tonen jou waar je moet zijn en waar het gesprek met de rechter doorgaat.
- Afdeling Hasselt: https://www.youtube.com/watch?v=zf2uHFgw1kI
- Afdeling Tongeren: https://www.youtube.com/watch?v=LduE9ec1coc
Gewone bevoegdheid
De familierechtbank behandelt volgende aangelegenheden:
- conflicten over burgerlijke stand, afstamming, adoptie, huwelijk, echtscheiding of samenwonen;
- conflicten over de uitoefening van het ouderlijk gezag, de verblijfsregeling of het recht op contact met de minderjarige kinderen;
- conflicten over onderhoudsverplichtingen.
Bevoegdheid in dringende zaken
Wanneer bij familiale conflicten snel beslist moet worden, is de familierechter ook bevoegd. In uitzonderlijke uiterst hoogdringende zaken kan de voorzitter van eerste aanleg beslissen.
Bevoegdheid in hoger beroep
De familierechter is bevoegd voor het hoger beroep tegen een bepaalde vonnissen van het vredegerecht.
Kamer minnelijke schikking
De familierechtbank heeft ook één of meerdere kamers waar geschillen met het oog op een verzoening behandeld kunnen worden.
Gebruik dan dit formulier en geef het aan de rechter af.