Procedure echtscheiding onderlinge toestemming (EOT)
Artikel 1288bis Ger. W. bepaalt dat de vordering tot echtscheiding door onderlinge toestemming wordt ingeleid bij verzoekschrift. Het verzoekschrift dient neergelegd te worden ter griffie van de rechtbank van eerste aanleg van de laatste echtelijke verblijfplaats en/of de woonplaats van een der partijen, op de sectie familie- en jeugdrechtbank.
De procedure echtscheiding door onderlinge toestemming verloopt schriftelijk, tenzij de familierechtbank het nodig acht om de persoonlijke verschijning van partijen te bevelen.
Het verzoekschrift en de bijlagen worden origineel en in enkelvoud neergelegd ter griffie. Kopies zijn niet nodig.
Het verzoekschrift dient te vermelden:
1° de dag, de maand en het jaar;
2° de naam, de voornaam, rijksregisternummer, het beroep en de huidige woonplaats van de verzoekers;
3° de huwelijksplaats en -datum
4° dat zij besloten hebben tot echtscheiding door onderlinge toestemming over te gaan
5° hun vordering om uit te echt te scheiden bij onderlinge toestemming richten tot de rechtbank van eerste aanleg Antwerpen, afdeling Turnhout, sectie familie- en jeugdrechtbank
6° het verzoekschrift dient gedateerd en origineel ondertekend te worden door de beide echtgenoten of door ten minste een advocaat of een notaris.
Als bijlagen bij het verzoekschrift dienen neergelegd te worden :
1° de overeenkomsten opgesteld met toepassing van de artikelen 1287 en 1288 Ger. W. ;
2° in voorkomend geval , de boedelbeschrijving die in artikel 1287, tweede lid, Ger.W. wordt bedoeld;
3° een uittreksel uit de huwelijksakte van de echtgenoten;
4° een uittreksel uit de geboorteakte van de minderjarige kinderen bedoeld in artikel 1254, §1, tweede lid, Ger.W.;
5° bewijs van nationaliteit en het attest van woonst (met historiek) van elk van de echtgenoten
Nota : een attest afgeleverd door uw gemeente is vereist : een kopie van de identiteitskaart volstaat niet!
OPMERKING 1 : alle anderstalige documenten moeten naar het Nederlands vertaald worden! De vertaling gebeurt door een beëdigd vertaler, verbonden aan de rechtbank, en diens vertaling dient gelegaliseerd te worden door de rechtbank.
OPMERKING 2 : de bijlagen die bij het verzoekschrift worden neergelegd, mogen maximum zes maanden oud zijn.
KOSTEN :
Bij de neerlegging van het verzoekschrift is een bedrag van 24 euro verschuldigd (bijdrage begrotingsfonds juridische tweedelijnsbijstand).
Dit bedrag kan betaald worden :
- op de griffie zelf;
- via een bij het verzoekschrift bijgevoegde griffiebon voor advocaten/notarissen;
- op volgend rekeningnummer :
REA Antwerpen – afdeling TURNHOUT
IBAN : BE93 6792 0090 3467
BIC : PCHQBEBB
van de Rechtbank van Eerste Aanleg Antwerpen, afd. Turnhout, Kasteelplein 1, 2300 Turnhout, met de vermelding als referte “ EOT + namen van beide partijen”.
OPMERKING : de rolrechten van 165 euro zullen pas na het vonnis geïnd worden door FOD Financiën.
Verzoek tot aanstelling van een gerechtelijk beheerder van een onbeheerde nalatenschap
Dit verzoek kan gedaan worden (enkel door een advocaat conform art. 1027 Ger.W.) in die gevallen waar er nog geen curator over een onbeheerde aangesteld is of kan aangesteld worden en dringende maatregelen zich opdringen ( vaak voorkomend, opzeg huur, vrijmaken huurwaarborg enz. )
Bij het verzoek dient gevoegd:
- een overlijdensakte (indien het overlijden meer dan zes maanden geleden is wordt het verzoekschrift vaak afgewezen);
- de stukken waaruit de gegrondheid van het verzoek blijkt (huurovereenkomst, inventaris);
- de stukken waaruit de pogingen blijken om een erfgenaam te zoeken of het bewijs van verwerping van de nalatenschap door de gekende erfgenamen.
In de verzoekschriften tot aanstelling van een gerechtelijk beheerder over een onbeheerde nalatenschap wordt veelal de zin vermeld:
‘Aangezien er geen rechtstreekse afstammelingen of erfgenamen bekend zijn en er tot op heden niemand anders zich aangemeld heeft als mogelijke erfgename”.
Veelal wordt er geen bewijs van opzoeking naar de afstammelingen/erfgenamen voorgelegd, en blijkt er tijdens de werkzaamheden van de aangestelde gerechtelijk beheerder toch een afstammeling/erfgenaam zich te melden.
Om voormelde reden wordt u verzocht bij de indiening van het verzoekschrift volgende stukken neer te leggen:
- het huurcontract
- de overlijdensakte van de huurder
- een bewijs van opzoeking naar de mogelijke afstammelingen/erfgenamen
- indien er erfgenamen zijn: een bewijs dat zij de nalatenschap hebben verworpen.
Deze nota legt de richtlijnen vast inzake de controle op de werkzaamheden en de kosten en erelonen van de curators van onbeheerde nalatenschappen en de gerechtelijke bewindvoerders die worden aangesteld door de rechtbanken van eerste aanleg. Zij zijn van toepassing op alle aanstellingen van curatoren van onbeheerde nalatenschappen en van gerechtelijke bewindvoerders vanaf 1 januari 2024. Deze richtlijnen staan op de website van de desbetreffende rechtbanken van eerste aanleg. Zij zijn van toepassing op alle aanstellingen van curatoren van onbeheerde nalatenschappen en van gerechtelijke bewindvoerders vanaf 1 januari 2024.
Deze nota legt de richtlijnen vast inzake de controle op de werkzaamheden en de kosten en erelonen van de curators van onbeheerde nalatenschappen en de gerechtelijke bewindvoerders die worden aangesteld door de rechtbanken van eerste aanleg. Zij zijn van toepassing op alle aanstellingen van curatoren van onbeheerde nalatenschappen en van gerechtelijke bewindvoerders vanaf 1 september 2021.
Kinderen en jongeren (+12 jaar) worden standaard per brief uitgenodigd voor een vrijblijvend gesprek met de familierechter in het kader van een procedure door hun ouders voor de familierechtbank.
Voor kinderen en jongeren, die dit wensen, is een gesprek met de rechter altijd een spannend gebeuren, ze weten niet goed waaraan ze zich kunnen verwachten en hoe het verloopt.
De familierechters van de afdelingen Antwerpen, Mechelen en Turnhout wilden een meer eigentijdse aanpak en maakten een filmpje voor kinderen en jongeren die een gesprek wensen met en/of uitgenodigd worden door een rechter.
Hierbij een link op Youtube of scan de QR-code op de smartphone naar het filmpje voor de afdeling Turnhout, waarin wordt uitgelegd aan kinderen en jongeren hoe het alles verloopt.